Diagnosticarea echipelor

Studii realizate in peste 150 de organizatii din diferite domenii si la care au participat peste 6000 de persoane pun in evidenta faptul ca o echipa performanta este caracterizata de 5 dinamici cheie:

 • Membrii echipei. Membrii echipei au competentele tehnice si interpersonale necesare pentru a putea lucra eficace in echipa.
 • Relatiile de lucru in cadrul echipei. Relatiile in cadrul echipei sunt constructive: caracterizate prin deschidere si sprijin reciproc.
 • Procesele pe care le foloseste echipa. Rezolvarea problemelor si luarea deciziilor in echipa se face la timp si cu cele mai bune rezultate.
 • Atributele liderului de echipa. Conducerea incurajeaza realizarile colective si lucrul in echipa.
 • Factorii organizationali care influenteaza lucrul in echipa. Mediul organizational (practicile manageriale, sistemele, structurile si procesele) promoveaza in mod sincer colaborarea si lucrul in echipa.

Pentru a actiona eficace in directia dezvoltarii unei echipe trebuie sa stabilim unde anume este necesar sa se focalizeze interventia sau daca este cazul unei interventii sistemice. Instrumentele pe care le utilizam pentru diagnosticare vizeaza aceste 5 dinamici cheie:

 • Effective Team Member (ETM) – este un instrument bazat pe Feedback la 360 de grade care analizeaza abilitatile individuale de lucru in echipa. O varianta simplificata a ETM poate fi folosita in timpul programelor de teambuilding ca baza pentru elaborarea unor planuri individuale de invatare si dezvoltare.
 • Analiza Motivatiei Echipei (AME) – este un instrument usor de aplicat si interpretat care permite identificarea factorilor motivationali asupra carora trebuie actionat pentru a obtine cel mai mare impact.
 • Metoda Sedintelor Asistate (MSA) – consta in participarea consultantilor nostri la o serie de sedinte obisnuite ale echipei. Dupa etapa de observare urmeaza oferirea de coaching echipei pentru cresterea performantelor.
 • After Action Review (AAR) – este o metoda de coaching pentru echipe utilizata si de armata SUA care ne permite sa ajutam echipa sa progreseze in ceea ce priveste eficacitatea si eficienta proceselor ei lucru. Utilizam un set de 12 criterii de evaluare a performantei definite in termeni comportamentali. Folosim AAR atat in faza de diagnosticare cat si in sesiunile de reflectie din cadrul programelor de teambuilding.
 • Leadership Effectiveness Apraisal Package (LEAP) – este un instrument bazat pe Feedback la 360 de grade care ofera liderului echipei o oglinda a diferentelor dintre perceptia proprie si cea a subordonatilor, colegilor si sefilor referitoare la competentele sale de conducere. Competentele evaluate sunt direct corelate cu capacitatea de a conduce echipa catre performante inalte.
 • Analiza Mediului Organizational (AMO) – urmareste stabilirea aspectelor (practici manageriale, sisteme, structuri si procese) asupra carora trebuie sa ne concentram pentru a ajuta la crearea unui mediu favorizant pentru lucrul in echipa. Folosim in acest scop metode cum sunt: workshop-uri cu echipa, interviuri cu manageri si persoane cheie din cadrul organizatiei, chestionare, tehnici proiective.

GEMBA CONSULT SRL
Aleea Ion Agarbiceanu
nr. 3-11, Bl. B, Ap. 12
Sector 3, Bucuresti
0722 260 158